Politiek

NVJ mengt zich in Demmink-kwestie

28-01-2013 16:26

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft een boze brief aan de Turkse ambassadeur gestuurd. De Turkse journalist Burhan Kazmali is bedreigd, geintimideerd en mishandeld nadat hij in Turkije publiceerde over de aantijgingen aan het adres van de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink.

Kazmali werd onlangs op straat neergeslagen. Even daarvoor had hij bezoek gehad van Emin Arslan die het thuisadres eiste van één van de twee Turkse mannen die aangifte hebben gedaan tegen Demmink. Arslan is het voormalig plaatsvervangend hoofd van de Turkse nationale politie.

Getuigen tegen Demmink mishandeld

De twee Turkse mannen die tegen Demmink hebben getuigd, kregen geld aangeboden als zij hun klacht tegen Demmink bij het gerechtshof in Den Haag zouden terugtrekken. Toen zij weigerden, zijn zij bedreigd en mishandeld. NVJ-voorzitter Thomas Bruning is verontrust over de gebeurtenissen. “As the Dutch Association of Journalists (NVJ) we are very concerned that a journalist who writes about a crime that has been committed is denied his voice and his right to freedom of press,” schrijft Bruning aan de Turkse ambassadeur in Nederland.

Kwestie Demmink ettert door

Het pensioen van oud-secretaris-generaal Demmink heeft geen rust gebracht in de kwestie. Eind vorig jaar werd bekend dat er vragen leefden binnen de Raad van Europa en het Amerikaanse congres over de kwestie Demmink. Demmink wordt al lange tijd in verband gebracht met pedofiele handelingen met jongens.

Demmink besloot vorig jaar na publicaties in het Algemeen Dagblad naar de rechter te stappen.  “Als je niets doet, wordt de berichtgeving voor waar gehouden en dat accepteert Demmink niet,” zei zijn advocaat Harro Knijff destijds.

Doorlezen over Joris Demmink? Vrij Nederland schreef vorig jaar een groot verhaal over de oud-topambtenaar. Daarin reageert Demmink voor het eerst op de aantijgingen aan zijn adres: ‘Demmink-control’.