Politiek

PvdA-jongeren woedend op Kamerfractie vanwege Marokkanendebat

22-01-2013 19:23

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil ‘bruggen slaan’, maar volgens voorzitte Toon Geenen van de Jonge Socialisten begint die term ‘holler dan een wijnvat’ te worden. De harde integratie- immigratieafspraken die de VVD bij de PvdA heeft afgedwongen waren al geen breuk met de ‘PVV-visie’, maar nu de sociaal-democraten hun mond houden over het ‘Marokkanendebat’ is voor Geenen de maat vol.

De VVD steunde vorige week de roep van oppositiepartij PVV om een Marokkanendebat. Geenen vindt dat de PvdA haar coalitiepartner terug had moeten fluiten of haar afschuw uit had moeten spreken over het debat. “Maar gebeurde dit? Integendeel,” schrijft Geenen op de website van de Jonge Socialisten. “Woordvoerder Keklik Yücel zweeg in alle talen. Nadat ik op Twitter vroeg waarom zij en haar fractie zo wegkeken van de steun van de VVD voor het debat gaf Yücel aan dat ze wil handelen op basis van de eigen agenda, dat de VVD en de PvdA er hetzelfde instonden en dat het gaat om de standpunten in het debat over een paar weken.”

Proceduregeneuzel en geduik
Geenen is duidelijk in zijn kwalificatie van dit antwoord van Yücel: “Allemaal proceduregeneuzel en geduik.” Hij brengt in herinnering dat ten tijde van het Polenmeldpunt, toen de PvdA nog niet met de VVD in één kabinet zat, de sociaal-democraten wél moord en brand schreeuwden.

De Jonge Socialist hoopt dat de PvdA alsnog afstand neemt van het Marokkanendebat en de VVD terechtwijst. Als deze coalitie werkellijk bruggen wil slaan, dan moet het duidelijk zichtbaar afstand nemen van de ‘PVV-jaren’. “De fractie van de PvdA, de woordvoerder voorop, moet daar het voortouw in nemen: laat je dus horen!”, aldus Toon Geenen.