Politiek

Eerste Hulp bij Politiek

18-01-2013 10:33

Beste Chris,

Deze week was de SGP in het nieuws. Er is een rechtszaak geweest tegen de SGP omdat ze vrouwen zouden discrimineren. De SGP heeft nu haar regels aangepast en zegt voortaan vrouwen op de kieslijst te zullen zetten. Maar tegelijk zegt de SGP nog steeds dat vrouwen minderwaardig zijn. Dat komt op mij ongeloofwaardig over. Ik kan me niet voorstellen dat ze nu enthousiast zijn over vrouwen op de lijst. Gaat dat nu echt gebeuren? En zo nee, heeft het zin om daarvoor in actie te komen? Ik ben tegen vrouwendiscriminatie.

Actie voor de SGP-vrouw.

Beste actie voor de SGP-vrouw,

U kunt een politieke partij het beste vergelijken met een sportclub. Dit zijn allebei verenigingen van burgers die zich voor een bepaalde zaak in willen zetten: respectievelijk politiek en sport. Verenigingen hebben leden en zij bepalen het beleid. De SGP-leden bepalen in hun vergaderingen dus zelf welke regels er binnen de partij gelden. Ze moeten zich natuurlijk wel aan de wet houden.

Regels veranderen

De SGP wilde lange tijd niet dat vrouwen lid werden. Dat is een beslissing van de leden van de SGP. Er zijn mensen die vinden dat dat discriminatie is en dus werden er processen gevoerd om de SGP te dwingen vrouwen als lid toe te laten. De klagers hebben succes gehad: de SGP mag vrouwen niet discrimineren. Jaren geleden zijn vrouwen al toegelaten als lid van de SGP, nu kunnen ze formeel ook op de kieslijst komen. De SGP past haar regels hiervoor aan. Ze wil niet in nog meer rechtszaken terechtkomen.

Komen er nu vrouwen op de lijst van de SGP? Die kans is minimaal. Een vereniging bepaalt immers zelf haar regels en visie. De rechter kan de SGP wel dwingen haar regels te veranderen en vrouwen formeel toe te laten, maar de rechter kan niets veranderen aan de visie van de SGP-leden, die vinden dat vrouwen een andere rol hebben dan mannen. Het merendeel van de SGP-leden zal die visie nog steeds onderschrijven, ongeacht wat de formele regels zeggen. Deze zijn immers alleen om pragmatische redenen veranderd, niet omdat de SGP-ers echt anders over vrouwen zijn gaan denken.

Geloven

Als straks een vrouw voor de SGP op de kieslijst wil, zullen wederom de leden bepalen of die vrouw op de lijst komt. Ze zullen daar vrijwel zeker tegen zijn en dus komt die vrouw vooralsnog niet op de lijst, of op een zeer lage plaats. De kans is dus minimaal dat er echt iets verandert. De rechter kan daar niets aan doen, want niemand kan bewijzen dat een vrouw die niet op de lijst kwam is gediscrimineerd. De SGP kan zeggen dat de leden voor andere kandidaten hebben gekozen omdat ze geschikter zijn. Of u en ik dat geloven, doet niet ter zake.

Als u een hobby zoekt, zou u zeker in actie kunnen komen om dit aan de kaak te stellen. Het Clara Wichmann-fonds heeft al eerder procedures tegen de SGP gefinancierd. Ze helpen u vast graag. Maar de kans dat procedures tot meer vrouwen op de SGP-lijst leiden, is extreem klein. Het is slimmer te wachten op de langzame modernisering van de SGP. Vroeger wilden SGP-politici niet op televisie, en nu zien we ze in Pownews. De positie van de vrouw binnen de SGP zal alleen langzaam kunnen veranderen. De leden moeten immers van mening veranderen en dat neemt wel enige tijd in beslag.

Als u iets voor vrouwen wilt doen, kunt u beter een ander politiek doel najagen.

Chris Aalberts geeft wekelijks op vrijdagochtend politieke raad aan burgers. Vragen kunnen gestuurd worden naar [email protected].