Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV op hoogste niveau sinds mei, groter dan VVD

09-12-2012 11:01


De ontwikkelingen van de afgelopen week dragen er toe bij dat de PVV weer 2 zetels is gestegen en daarmee de hoogste score haalt sinds mei 2012. Toen ging de PVV omhoog onder invloed van de problemen in Europa (de ESM ratificatie). Meer dan 90 procent van de kiezers van de PVV op 12 september jl. geven nu aan weer PVV te stemmen.

Weer meer vertrouwen in Wilders onder VVD-kiezer
Van de VVD-kiezers van 12 september geeft nu meer dan 15 procent aan PVV te stemmen. Ook is het vertrouwen in Geert Wilders onder zijn eigen aanhang weer naar een cijfer boven de 8 gestegen. Na de val van het kabinet is dat cijfer niet meer zo hoog geweest. Daarmee is de PVV terug op het niveau van TK2010 en nu groter dan de VVD en PvdA.

Hoewel het aftreden van Verdaas negatief afstraalde op Rutte en Samsom heeft het vrijwel geen invloed op de zetels van die partijen. Wel is het zo dat de VVD en de PvdA samen nog maar op 45 zetels staat en dat beide partijen kleiner zijn dan de PVV.

Vertrouwen verder afgenomen
Het vertrouwen in Rutte en Samsom is verder afgenomen. Rutte scoort nog net een zes bij zijn eigen kiezers, maar bij de andere kiezers scoort hij laag. Overall scoort hij met 4,5 lager dan Henk Krol (4,6) – wiens 50PLUS stabiel op 8 zetels blijft staan. PvdA-kiezers geven hem ook een steeds lager cijfer (nu 4,7). Samsom scoort bij de PvdA kiezers nog net een zeven, maar doet het ook bij de andere kiezers steeds minder.

In ruim een maand is het percentage kiezers dat hoopt dat het kabinet bljft zitten tot 2017, afgenomen met 6 procent naar 44 procent. En het aandeel der Nederlanders dat denkt dat het kabinet blijft zitten tot 2017 is gedaald van 35 procent naar 28 procent. Meer informatie vindt u in de bijlage. (pdf)