Politiek

Advocaten klagen Martinair en overheid aan voor Faro-ramp

07-12-2012 07:52

Vier advocaten van het Utrechtse advocatenkantoor Utrechtse Schade Advocaten zijn voornemens Martinair en de Staat der Nederlanden aan te klagen als schuldigen aan de Faro-ramp in december 1992 waarbij 56 personen om het leven kwamen. Volgens de advocaten hebben de Martinair-piloten “bewust roekeloos gehandeld” en kan het officiële onderzoeksrapport van de Raad voor de Luchtvaart “de toets der kritiek niet kan weerstaan”. Hieruit “blijkt dat de Raad onzorgvuldig heeft gehandeld”. Dit staat in een brief die in het bezit is van DeJaap.nl en onlangs naar alle betrokkenen is verstuurd.

21 december aanstaande is het twintig jaar geleden dat de ramp plaatsvond. Twintig jaar is tevens de wettelijke verjaringstermijn voor een civiele procedure. Dit is de reden dat deze brief nu wordt verstuurd.

De vier advocaten laten de betrokkenen in de brief dan ook weten dat als er een zaak moet komen, dit nu moet gebeuren.

In de brief staat verder dat het aantonen van schuld “juridisch niet eenvoudig is” maar dat “er voldoende gegevens zijn om tot dagvaarding over te gaan”.

De advocaten hopen dat tijdens een rechtszaak nog meer gegevens kunnen worden achterhaald dan tot nu toe het geval is geweest.

De ondertekenaar van de brief, meester J. Koeleman, wilde niet inhoudelijk reageren. Wel bevestigde hij de authenticiteit van de brief.

Faro-ramp
Tijdens de Faro-ramp op 21 december 1992 crashte een McDonnell Douglas DC-10-30CF van Martinair tijdens het landen op de luchthaven van het Portugese Faro en vloog in brand. In het toestel zaten vooral Nederlanders die de kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. 54 passagiers en twee bemanningsleden kwamen om het leven. 100 mensen raakten gewond.

Zowel de Nederlandse als de Portugese autoriteiten hebben uitgebreid onderzoek naar de ramp gedaan maar de uitkomsten verschilden.

In 2011 werd een nieuw, onafhankelijk, onderzoek afgerond waaruit onder andere bleek dat de piloten fout hebben gehandeld en dat in eerdere onderzoeksrapporten data ontbreekt.

De brief in kwestie:



CC-Foto: Pedro Aragão.