Politiek

Schippers (VVD) ziet geen probleem in adviesfunctie senator Dupuis (VVD)

06-12-2012 11:53

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers ziet geen probleem in de adviesfunctie van haar partijgenoot Heleen Dupuis bij het College van Zorgverzekeringen. Dergelijke constructies zijn gebruikelijk volgens Schippers. “Als het maar transparant gebeurt.” Schippers heeft haar partijgenote zelf benoemd. De SP zette eerder vraagtekens bij de rol van het Eerste Kamerlid Dupuis

VVD-senator Heleen Dupuis zit sinds oktober in een commissie van het College van Zorgverzekeringen (CVZ). Deze Adviescommissie Pakket (ACP), adviseert het CVZ over medicijnen en behandelingen in het basispakket. Dat is opmerkelijk, want het CVZ adviseert op haar beurt weer de minister van Volksgezondheid op dat punt.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat een opmerkelijke vermenging van taken en onwenselijk. “Een Kamerlid kan ook niet tegelijkertijd lid van de Raad van State zijn,” zegt ze donderdag tegen DeJaap. Leijten dient donderdag een motie in waarin staat dat het onwenselijk is dat leden van de Eerste- dan wel Tweede Kamer zitting nemen in de Advies Commissie Pakket van het CVZ.

Schijn van politieke sturing vermijden
“Dit is nu eenmaal het systeem dat wij in dit land hebben,” zei Schippers. Ook senatoren van andere partijen hebben zitting in commissies, stelt de bewindsvrouw. Het is Leijten echter niet te doen om exclusief de VVD: “Dit is een politiek zeer gevoelig onderwerp. Je moet dan de schijn van politieke sturing vermijden.”

De SP en GroenLinks maakten eerder bezwaar tegen de benoeming van de VVD’er Henry Meijdam tot één van de belangrijkste adviseurs van Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen.