Politiek

SP: VVD-senator Heleen Dupuis maakt én beoordeelt eigen beleid

04-12-2012 16:54

Een opmerkelijke vermenging van taken. VVD-senator Heleen Dupuis zit sinds oktober in een commissie van het College van Zorgverzekeringen (CVZ). Deze Adviescommissie Pakket (ACP), adviseert het CVZ over medicijnen en behandelingen in het basispakket. Dat is opmerkelijk, want het CVZ adviseert op haar beurt weer minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op dat punt. Onkies, vindt de SP.

‘Staatsrechtelijk onjuist’
Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten deugt het staatsrechtelijk niet. “Dupuis adviseert de minister over haar beleid, vervolgens moet ze dat in haar rol als Eerste Kamerlid weer beoordelen. Dat klopt dus niet,” aldus Leijten tegen DeJaap. “Is het niet gek dat een politicus die de minister controleert, tegelijkertijd ook adviseert? Ik ben benieuwd hoe Schippers dat gaat uitleggen.”

1,5 miljard bezuinigingen op basispakket
De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In totaal moet voor zo’n anderhalf miljard euro aan vergoedingen uit het basispakket worden gesneden.

Dupuis was hoogleraar medische ethiek. In de Eerste Kamer houdt Dupuis zich bezig met volksgezondheid, wetenschapsbeleid en hoger onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.