`Racistische kerstman moet af van bruine rendieren`

04-12-2012 14:30

“Het zijn altijd weer de bruinen die de kar van de witte man moeten trekken”, aldus de Amsterdams wethouder Andrée van Es (GroenLinks). “In de kern is Kerst een diep racistisch feest. Het is tijd dat we daar een einde aan maken.”

Stereotype beesten
Het verschijnsel staat volgens Van Es in de traditie van de oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde dieren nu eenmaal het beste past. “Neem alleen al de term ‘rendieren’. Alsof bruine beesten alleen maar kunnen rennen. Ook het feit dat iedereen elkaar per se een ‘witte kerst’ wenst is totaal niet kies.”

Van Es stelt voor de arreslee van de Kerstman voortaan door minder stereotype beesten te laten trekken. “Denk aan groene kikkers en witte konijnen. Zo wordt kinderen al op jonge leeftijd geleerd dat het niet alleen de bruinen zijn die moeten werken.”

Walgelijk
Maar er zitten meer nare randjes aan de Kerstman. Zo stoort Van Es zich aan de rol van elfen op het landgoed van de ‘vrijgevige dikkerd’. “We kunnen anno 2012 toch niet meer doen alsof lilliputters achterlijke, kindse slaven zijn? Het is een walgelijk idee als je erover nadenkt.”

UPDATE: Ander feest, zelfde discussie. Ook Ruben van der Meer en Wilko Terwijn zitten in hun maag met het mogelijk racistische gehalte van Zwarte Piet

Cc-foto: Jonathan G. Meath