Politiek

Opstelten: geen aanslag al-Shabaab

04-12-2012 15:22

Er zijn geen aanwijzingen dat de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab een aanslag op ons land voorbereidt. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in antwoord op vragen van Joram van Klaveren van de PVV.

Vorige week waarschuwde een leider van Al-Shabaab voor ‘grote gevolgen’ als het parlement instemt met het afschaffen van het verbod op godslastering. Afgelopen zaterdag werd het dreigement op de radio herhaald, aldus Opstelten. Daarbij werden Nederland en Amsterdam specifiek genoemd.

Volgens de minister gaat het om ,,jihadistische propagada”. Er is geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen, voegde hij eraan toe. In het verleden is een ,,enkeling” uit Nederland naar SomaliĆ« gereisd. Zij worden gevolgd, ook na terugkeer in Nederland. ,,Er gaat geen dreiging uit van de jongeren die wij volgen.”

Al-Shabaab is actief in Somaliƫ en Kenia. Ze zijn niet betrokken geweest bij aanslagen in Europa of de Verenigde Staten. De beweging staat niet op de Europese terreurlijst en komt ook niet voor op de lijst van verder te bestuderen groepen, aldus Opstelten.