Politiek

European Women’s Lobby tegen de Wallen

04-12-2012 14:50

De “European Women’s Lobby” (EWL) roept op tot het totstandkomen van  wetgeving die het betalen voor seks strafbaar maakt. De actievoerders van het EWL presenteren morgen hun beleidsaanbevelingen aan  leden van het parlement in Brussel.

“Prostitutie is een vorm van geweld, een belemmering voor gelijkheid tussen man en vrouw en een broedplaats voor georganiseerde misdaad”, zegt  woordvoerdster Pierette Pape dinsdag tegen de BBC. EWL’s visie op prostitutie als vorm van geweld dient volgens Pape door de EU te worden overgenomen, om zo tot een allesomvattend beleid te komen dat de ongelijke behandeling van man en vrouw kan voorkomen.

De EWL wil dat de EU-lidstaten zes cruciale maatregelen invoeren. Hieronder vallen het criminaliseren van betaalde seks en het creëren van zogeheten ‘uitstapprogramma’s’ voor prostituees.

Tegenstanders zeggen dat de prostitutiebranche als gevolg van de maatregel enkel meer in het criminele circuit terecht zal komen.

De EWL haalt Zweden aan als succesvol voorloper; straatprostitutie zou hier gehalveerd zijn sinds het betalen voor seks tien jaar geleden werd verboden. Pape ziet Nederland als een goed voorbeeld van hoe het niet moet; ondanks een legale branche zijn de werk en leefomstandigheden voor prostituees hier slecht.