Sport

CDA-kamerlid en ex-scheidsrechter: ‘Amateur-voetbalgeweld neemt toe’

03-12-2012 19:40

‘Dit ís bizar’, zegt Peter Oskam, CDA-Kamerlid en oud-scheidsrechter tegen De Jaap. ‘Het geweld langs de velden neemt in intensiteit toe en dat moeten we bestrijden’, reageert hij op de dood van grensrechter Richard die afgelopen weekend werd doodgeschopt tijdens een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere.  

‘De KNVB werkt er hard aan en ook de wetgeving lijkt vooralsnog voldoende’, zegt hij in een eerste reactie. Oskam zat tot voor zijn benoeming  in de Kamer deze zomer in het landelijke bestuur van de KNVB namens district West 2 (Zuid-Holland). De oud-arbiter maakte mee hoe een bejaarde man in het ziekenhuis kwam te liggen en overleed, na een vechtpartij bij een wedstrijd in Barendrecht, waarbij hij sussend optrad. ‘Die man kwam in het ziekenhuis na een vechtpartij op het veld, waarna zijn vrouw overleed aan een hartaanval. Daarna overleed hij ook.’

Dat was géén incident. Bij de Amsterdamse club Sporting Noord werd vorig jaar een 77-jarige man met een karakte-trap dodelijk verwond, nadat hij een opmerking maakte over het spel van de tegenstander.  Sporting-Noord, dat in de volksmond Sporting Moord wordt genoemd, heeft alle activiteiten inmiddels gestaakt.

Geroyeerd

Oskam, die 35 jaar scheidsrechterde,  constateert dat de KNVB al een tijd harder probeert op te treden. ‘Je ziet dat de voetbalbond maatregelen neemt om namen te krijgen van relschoppers. Vroeger kon het gebeuren dat de KNVB na een massale vechtpartij de identiteit van spelers niet kon losweken, omdat de club niet wist wie er hadden gevochten of er expres geen werk van wilde maken. Toen heeft de KNVB besloten dat een club uit competitie wordt genomen als het de namen van geweldplegers niet wil prijsgeven. Dat heeft geholpen.’ Nieuw Sloten heeft de twee spelers (van 15 en 16 jaar) die ervan worden verdacht de scheids te hebben gedood met onmiddellijke ingang geroyeerd.

Voorzitter Marcel Oost van amateurvoetbalclub SC Buitenboys in Almere is echter zwaar teleurgesteld in de KNVB. De voetbalbond heeft het volgens Oost ernstig laten afweten nadat de grensrechter van de club gisteren werd gemolesteerd. ‘Een beetje ondersteuning was welkom geweest. Naast alle verdriet zorgt dat voor extra woede’, aldus de voorzitter. ‘Als iemand een gele kaart krijgt, weten ze ons meteen te vinden. Maar nu horen we niets. We zijn allemaal vrijwilligers. We hadden best wat advies kunnen gebruiken over hoe we hier mee om moeten gaan.’