Politiek

Diederik, het meisje!

23-11-2012 15:00

Al vroeg in het formatieproces begon de liefde tussen Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) op te bloeien. Als twee verliefde schoolkinderen kwamen ze glimlachend en blozend gezamenlijk uit vergadersessies en stonden ze de pers te woord. Het werd Nederland duidelijk: er komt een huwelijk tussen Samsom en Rutte, maar de grote vraag was: wie wordt “het meisje”?

Inkomensafhankelijke zorgpremie
In eerste instantie leek het erop dat Rutte de komende jaren voorover gebukt zou staan. Een betere kandidaat voor “het meisje” konden we niet vinden en het kind dat gebaard zou worden zou: “inkomensafhankelijke zorgpremie” heten. Maar gut, de VVD familie kwam in opstand en het kind van Samsom en Rutte heeft het niet gered. Nog voordat ze werd geboren, was baby “Inkomensafhankelijke zorgpremie” ongewenst verklaard en pleegden de doktoren van hardwerkend Nederland een abortus.

De inkomensafhankelijke zorgpremie was van de baan en heel hardwerkend Nederland hield opgelucht adem, nou gedeeltelijk dan, want nivelleren ging gewoon door via de belastingen.

Diederik is “het meisje” Didi?
Het werd Nederland in ieder geval duidelijk, Rutte was niet zomaar te pakken. De VVD familie zou het niet toelaten dat hij als een meisje moest fungeren in dit prille huwelijk.. Zou het dan toch Samsom zijn? In eerste instantie leek hij het alfa-mannetje. Tijdens de campagne hield hij zich goed staande tegen zijn opponenten en liet Roemer zelfs in zijn hemdje staan.

Schijn bedreigt in meeste huwelijken, dat zien we ook in dit politieke huwelijk terug. Daar waar iedereen dacht dat Rutte “het meisje” zou zijn, blijkt het uiteindelijk toch niet Rutte, maar Samsom te zijn. Het meisje Didi. Wie goed kijkt naar het regeerakkoord ziet namelijk veel pijnlijke punten voor PvdA’ers, die trouwens klakkeloos zijn aangenomen door het ja-knikkend PvdA congres. Denk hierbij aan het korten op ontwikkelingshulp, strafbaar stellen van illegaliteit en korten op de maximale WW-duur.

Downloadverbod
Het laatste wat de mannelijkheid van Didi doet vergeten is het afgeslankte downloadverbod. Was de PvdA begin dit jaar nog tegen het downloadverbod, nu lijkt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt toch mogelijkheden te zien. In het kort, de VVD is voorstander geweest voor een verbod op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De PvdA was hier tegen, maar ziet nu wel mogelijkheden in een verbod voor bedrijven die profiteren van illegaal downloaden.

Hiermee is de kogel door de kerk, het staat onomstotelijk vast, degene die in dit huwelijk uiteindelijk het meest zou moeten inleveren is Didi, is de PvdA. Natuurlijk moet men geven en nemen in een huwelijk en is dit een logische consequentie van een coalitie. Echter, in de meeste huwelijken heb je altijd wel een rollenpatroon. Nu de PvdA overstag is met een afgeslankte versie van het downloadverbod, worden de rollen binnen Rutte 2 duidelijk. We weten nu dat Didi baby’tje “downloadverbod” binnenkort zal baren. Daarmee is het duidelijk niet Rutte is “het meisje”, maar Didi. Beschuit met muisjes iemand?

Shashi Roopram is Antropoloog/Historicus