Politiek

De enorme slagschaduw van Boris van der Ham

30-10-2012 17:00

Twee wetsvoorstellen van voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham werden dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Het wordt makkelijker voor lesbische stellen om het juridisch ouderschap van hun kinderen te regelen. Ook mogen gemeenten nu zelf bepalen hoeveel zondagen hun winkels open zijn. Uit de Kamer, en toch: he casts a giant shadow. “Ik ben nu even een frisse neus buiten Den Haag aan het halen en dat bevalt mij prima.”

Nu ja, een kleine nuance is op zijn plaats. Het wetsvoorstel over het lesbisch ouderschap is niet van Van der Ham. Wel stond zijn handtekening onder de motie die leidde tot de vandaag door staatssecretaris Fred Teeven (VVD) ingediende wet. Aardig detail, Teeven diende de motie destijds samen met Van der Ham in.

Lesbisch ouderschap
Nu is het nog zo dat de vrouw die het kind heeft gebaard, automatisch de moeder is en dat de ‘mee-moeder’ het kind moet adopteren. Dat is duur en tijdrovend. Volgens de nieuwe regels kan een ‘mee-moeder’ voortaan haar kind erkennen. Dat is niet duur (2,56 euro) en een handeling van slechts een paar minuten bij de Burgerlijke Stand.Vooral voor de moeder die het kind niet fysiek op de wereld heeft gezet, worden de regels versoepeld.

Koopzondagen
Het wetsvoorstel over de koopzondagen – ingediend samen met voormalig GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent – is wél van de hand van Van der Ham. Gemeenten mogen zelf gaan bepalen hoeveel zondagen winkels open mogen zijn. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met dit voorstel van D66 en GroenLinks. Op dit moment mogen gemeenten winkels toestaan 12 zondagen per jaar open te zijn. Gemeenten die veel toeristen trekken, mogen bepalen dat de winkels vaker open zijn op zondag. D66-Kamerlid Kees Verhoeven die het dossier overnam van Van der Ham vindt dat veel gemeenten oneigenlijk gebruik maken van die toerismebepaling en wil dan ook van de regel af.

‘Nieuwe formatie’ ook uit koker Van der Ham
Woensdag gaat de Tweede Kamer in debat met de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. Deze nieuwe manier van werken inzake de formatie waarbij met name de Kamervoorzitter een grote rol heeft en de koningin nauwelijks, is ook naar een idee van Van der Ham.  De Kamer is sowieso nog niet van hem af. Zijn voorstel om homo’s en gehandicapten expliciet in het eerste artikel van de Grondwet te noemen zal ongetwijfeld ook nog in de Nationale Vergaderzaal besproken worden.

‘Het werk heeft geloond’
Vindt Van der Ham het niet jammer niet meer in de Kamer te zitten terwijl zijn voorstellen nu in beleid worden omgezet? “Nee,” zegt hij tegen DeJaap. “Ik lees en schrijf veel, ben ontzettend druk met projecten. Wel vind ik het leuk om te zien dat het vele werk dat ik heb verzet nu loont.” Een terugkeer in de politiek sluit hij niet uit, maar: “Ik ben nu even een frisse neus buiten Den Haag aan het halen en dat bevalt mij prima.”