Politiek

Wolfsen hoeft niet te twijfelen: er komt geen tweede termijn

04-10-2012 17:49

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht zegt te ‘twijfelen’ of hij nog een termijn als burgervader van Utrecht moet vervullen. Maar die twijfel is onnodig, de partijtop is klaar met de bestuurlijke brekebeen.

Hij vindt het burgemeesterschap ‘hartstikke leuk, maar extreem zwaar’, zei Wolfsen in een interview met Dit is de Dag op Radio 1. Rond Kerstmis gaat hij nadenken over zijn toekomst.

Samsom wil af van Wolfsen
Het was niemand minder dan partijleider Diederik Samsom die in maart dit jaar zei dat hij de kans klein acht dat Wolfsen een tweede termijn kan vervullen in de Domstad. Samsom zei dat tijdens zijn campagne voor het leiderschap van de partij. Toen hij tijdens een bijeenkomst gevraagd werd naar de mogelijkheid van een tweede termijn zei hij: “Ik heb besloten eerlijk te antwoorden op directe vragen. Ik kan mij niet heel erg goed voorstellen dat dat een optie is. Als hij daar zelf voor gaat zullen we zien hoe dat werkt. Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger.” Later bood Samsom zijn excuses aan. Niet voor zijn twijfels, wel voor de manier waarop hij deze naar buiten bracht.

Eerder al hadden partijvoorzitter Hans Spekman en prominent sociaal-democratisch Kamerlid Ahmed Marcouch kritiek op de bijkans permanent onder vuur liggende burgemeester. Begin volgend jaar start de procedure voor het herbenoemen van de burgervader. De kans is klein dat Wolfsen die tweede termijn gaat krijgen. Het meest voor de hand liggende scenario is dat er een nieuwe baan voor Wolfsen wordt gevonden. Zodat hij met opgeheven hoofd kan vertrekken.