Politiek

Ivo Opstelten steunt topambtenaar Joris Demmink

04-10-2012 10:52

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie blijft achter zijn hoogste ambtenaar Joris Demmink staan. De secretaris-generaal wordt in verband gebracht met misbruik van minderjarigen, maar bij meerdere onderzoeken is er geen enkel bewijs gevonden dat de beschuldigingen juist zijn, heeft Opstelten aan de Tweede Kamer geschreven.

Advocate Adèle van der Plas die enkele vermeende slachtoffers van de topambtenaar vertegenwoordigt, en oud-recherchechef Klaas Langendoen spreken donderdag een commissie van het Amerikaanse Congres toe. “Men wil van ons horen over wat er in Nederland niet gebeurt met aanklachten tegen mensen hoog in de top van het justitiële apparaat,” zegt Van der Plas.

Pensioen Demmink leidt tot rumoer
Eerder dit jaar werd bekend dat Demmink binnenkort met pensioen gaat. Zelfs de opvolging van Demmink leidt tot rumoer. Opstelten wil tegen de zin van zijn ambtenaren wederom een VVD’er op de hoge post benoemen. Volgens NRC Handelsblad gaat het om oud-UWV-bestuurder en adviseur Pieter Cloo.

De afgelopen jaren zijn van links tot rechts Kamervragen over Demmink gesteld. Ook deden de AIVD en Rijksrecherche onderzoek naar Demmink. Deze onderzoeken leverden geen resultaat op. Demmink heeft officieel maar één vlekje op zijn blazoen. In 2009 werd bekend dat hij per maand ongeveer 500 euro aan restaurantkosten declareerde, ongeveer het dubbele van wat andere ambtenaren van zijn rang gemiddeld in rekening brachten.